Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Ruotsikaljat osa 3: Grebbestad Bryggeri Ostronporter

Ruotsikaljain viimeisesssä osassa tutustutaan edellisistä poiketen tummaan ja paahteiseen. Eli porteriin! Tämäkin on Systembolagedista metsästetty saalis. Tarkoituksena oli ottaa näyte myös naapurimaan porter-osastolta.

Grebbestad Bryggeri on sivujensa mukaan Ruotsin vanhin mikropanimo. Panimo sijaitsee Bohuslänin kunnassa Ruotsin läntisimmässä niepukassa ja panimokin on merituulten riepoteltavana. Grebbestad kehuu käyttävänsä oluissaan periteisiä ja paikallisia tuotantomenetelmiä, sekä kypsentävänsä oluensa "shampanjatyyliin" säiliössä kuukauden ajan jolloin olueen syntyy luontainen hiilihappoisuus.

Bohuslän on kuuluisa ostereistaan, josta varmaan johtuu tämänkertaisen oluen nimikin. Ostronporter kääntyy melko vapaasti Osteriporteriksi. Ostronporterissa on käytetty joitain paikallisia "meren timantteja" (havets diamanter). En sitten tiedä onko tässä nyt sitten merilevääkin seassa.

Sitten maistetaan!


Tuoksu on kahvisen tumma ja paahtomaltainen. Väriltään, yllätys yllätys, mustaa. Oikein yrittämällä ja tihrustamalla lasin reunaa myöten erottaa punertavan ruskean sävyn. Vaahtoaminen oli melko vähäistä, -olut oli ehkä hitusen liian kylmää, mutta vaahto säilyi kauan johtuen edellä mainitusta shampanjatyylin kypsytyksestä.

Mitä makuun tulee, melkolailla erilaista kun mitä avaustekstissä arvelin. Ostronporter on paahteisuudeltaan vaisua ja suutuntumaltaan kevyttä. Pientä hapokkuutta on havaittavissa, jonka kimppaan karamellimaltaat sopivat hyvin. Hartaudella tapahtunut oluen lämmittelykään ei tuonut uusia kiemuroita makuun.

Siinäpä oli sitten viimeisetkin Ruotsikaljat. Mieleen jäi erityisesti Tempel Brygghus:in Ordained luita ravistavalla happamuudellaan. Tämä Ostronporter jäi kyllä keskinkertaisuudellaan pahnan pohjimmaiseksi. Mutta tästä oppineena voin tehdä parempia valintoja ensikerralla kun eksyn Systembolagetiin.

Skål!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti