Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Onko hype totta? Maistelussa Thornbridge Halcyon imperial IPA

Nyt poejjaat ja tytöt jännittää. Pint Please:ssa kauan suosituimpien oluiden listalla killunut Thornbridge Halcyon on ollut kiikareissani jo pitemmän tovin. Mistään sitä ei vain oikein meinannut löytää, eikä paikalliset ravintolat pitäneet sitä valikoimassaan. Apuun kuitenkin riensi iki-ihana kotimainen monopolimme Alko, jonka tilausvalikoimasta Halcyon näppärästi löytyi.

Brittiläinen Thornbridgen panimo brändäsi itsensä varhain vuonna 2005. Panimo aloitti Thornbridge Hall:ssa vaatimattomalla kymmenen tynnyrin tuotannolla aloittanut Thornbridge on kuitenkin kasvattanut tuotantoaan vuosien varrella. Tavoitteena panimolla on tuottaa perinteisesti valmistettuja ja ilmeisesti tynnyrikypsytettyjä oluita moneen makuun.

Mutta katsotaanpa onko Halcyon kaiken suitsutuksen arvoinen!


Pullossa ollessaan silmään pisti oluessa leijailevat sakat jotka kielivät suodattamattomuudesta. Kaatamisen kanssa pitikin olla maltillinen ettei kaikki sattumat tule lasiin asti.

Tuoksussa on selvästi IPA:lle ominainen sitruksinen ja hedelmäinen vivahde. Maku vahvistaa tuoksun antamat ennakkoajatukset. Kirpeän hedelmäinen makuelämys, sanoisinko. Yleisimpiin "ipoihin"verrattuna Halcyon on makunsa puolesta lempeästi humaloitu ja makea hedelmäkattaus tasoittaa liiat irvistelyt pois makuelämystä pilaamasta. Vaikka EBU on muhkeat 75.

Ensimakuna suuhun tulvahtaa melkein mehumainen makeus, jonka perässä ratsastaa tottakai hedelmäinen humala omalla katkeruuden hevosellaan. Kavionkopseen jälkeen maltaiden lämmin paahteisuus nousee hedelmävuoren takaa kuin yksisarvinen sumusta, valelemaan kielen perimmäisetkin makunystyrät

Kyllähän Halcyon melkein lunastaa kaiken sen hypen mitä Pint Pleasen yhteisö on tälle antanut. Oletin pullosta tulevan nesteen olevan jokseenkin orgasminen makuelämys, mutta ei se nyt kauhean kauas jäänyt. Kyllä tämä pitää kokea.